gototopgototop
Get Adobe Flash player
Sociaal
Leuke AD(H)D  weetjes....... 

CJG Barneveld organiseert gratis cursus
Anders Denken, Handiger Doen (ADHD)

 
 Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
"Hoe was jouw dag vandaag?" vroeg mijn dochter. "Druk", antwoord ik geheel naar waarheid. "Wat heb je dan allemaal gedaan?" Ik zie haar verbaasde blik en ze vraagt: "Heb je de bank nog gebeld?" "Uh? Nee" zeg ik. "Waarom niet?" vraagt ze. Met een ijzig kalme stem zeg ik: "Omdat ik het druk had". "Waarmee had je het druk dan?" Tja. Hoe zal ik haar dat eens uitleggen? Hoe leg ik haar nu uit dat ik vanmorgen de hond heb uitgelaten en daarna koffie heb gedronken bij Annette? Dat valt niet onder de noemer druk. Hoe leg ik haar uit dat ik daarna mijn make-uptasje heb gepakt en dat mijn foundation had gelekt en dat ik al mijn make-upspullen af heb moeten wassen en dat ik daarna het tasje met een sopje uit wilde doen en dat ik toen in de badkamer kwam me ineens kapot ergerde aan de kalkaanslag op de kranen en dat ik toen de viakal heb gepakt en 20 minuten heb staan schrobben en dat ik toen ter plekke besloot om de tegeltjes ook maar eens een flinke beurt te geven en toen ik daar eenmaal mee bezig was ontdekte dat de luxaflex wel heel erg smerig was geworden en toen ik me daar eenmaal op uit stond te leven ik de andere luxaflex uit de keuken heb gehaald en dat ik toen even heb gedacht dat het misschien wel handiger zou zijn om eerst de keuken in zijn geheel op te ruimen maar dat toen mijn moeder belde en dat mijn moeder me vroeg of ik al een surprise had gemaakt voor dinsdag en dat ik toen als een malloot op zoek ben gegaan naar lege dozen om iets in elkaar te flansen en toen ik in de garage stond om te zoeken schrok van de hoeveelheid lege flessen met statiegeld en dat ik eerst alle flessen ben gaan sorteren, sommige flessen moeten naar de Aldi, sommige flessen moeten naar de C1000 en dat ik schrok van de stank in mijn auto toen ik al die flessen achterin zette en toen ik op onderzoek uit ging er een beschimmelde boterham onder mijn stoel bleek te liggen, geen idee hoe die daar kwam en dat ik toen de flessen wegbracht en daarna naar de wasstraat ben gereden en toen ik mijn auto met zon megastofzuiger uit liep te zuigen ik nog een parkeerbon vond van Januari en ik ineens die deurwaardersbrief van vorige week begreep en dat ik toen naar huis ben gereden en dat ik al telebankierend snel die bon heb betaald en nu ik toch op de computer zat snel mijn mail opgehaald en toen een mail van Sandra over het Attention Deficid Disorder ontving en dat daaruit bleek dat ik daar aan leed: dat je het heel druk hebt, maar eigenlijk nergens aan toekomt en dat ik onmiddellijk op zoek ben gegaan naar lotgenoten. Maar ja, dat valt allemaal niet onder de noemer druk natuurlijk. Dus zeg ik: "Morgen bel ik de bank. Echt waar".
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Een mooi woord, en nog niet zo lang opgenomen in de Dikke Van Dale. Bumperkleven is het gedurende langere tijd op een dermate korte volgafstand van je voorganger rijden dat in het geval van een noodstop van de voorganger op tijd stoppen niet meer mogelijk is. Dank aan Wikipedia. Het mooie ervan is dat dit typisch Nederlands discussies en stellingen oproept, want;

sticker

Iedereen heeft er een gruwelijke hekel aan, maar niemand doet het zogenaamd.

 

Meteen hoor je er ook vaak bij dat het toch echt wel gaat over jongelui in opzichtige Golfjes en Honda’s, mijn praktijk leert toch echt wel anders. Overigens worden deze beschuldigingen vaak gedaan door de wat oudere bestuurders (zij zijn herkenbaar aan het fietsenrek en halen met 85 km per uur in) die glad niet eens in de gaten hebben dat er iemand achter ze zit. Meestal moet ik kilometerslang links van de weg gaan rijden in de hoop dat ik door de zijspiegel wordt opgemerkt, of dat in ieder geval mijn groot-licht signalen gezien worden. Ik word echt woest van dat onnodig links rijden, daar moeten ze gigantische boetes voor geven! Als ik kan lezen wat er op de velgen van de fietsen staat, mag ik toch godverdomme wel verwachten dat ze mij zien.

Bang dat ik er achter op knal als de auto voor me een noodstop moet maken (de reden die de KLPD verzonnen heeft om zwaar te cashen bij mensen die gewoon door willen rijden) ben ik niet, want als ik het reactievermogen van de witte duif voor me moet inschatten, denk ik dat hij pas stopt als hij kan parkeren bij de hemelpoort.

En ik vermoed dat dat eerder is dan hij zelf denkt.

Ik besef me goed, dat als ik in een drukke menigte iets sneller wil lopen dan de rest, ik ook snel in de intieme zone kom van vreemden, maar de kans dat ze dodelijk verongelukken als ik ze opzij duw is aanzienlijk kleiner dan als ik dat met mijn auto probeer te doen. Nu ik er over nadenk, doet die gepensioneerde het misschien wel expres, bij wijze van passieve euthanasie in de hoop dat ik hem een beetje help wat dichter bij of zelfs gewoon meteen dwars door die hemelpoort heen te botsen. De lafaard. Nou mooi niet meneer, niet ten koste van mijn auto!

Ik trap de kick down in en vlieg er dan maar rechts voorbij, kan die vrouw van hem met die dikke bril ook even wat aan lichaamsbeweging doen door haar reumahandje omhoog te doen en haar verschrompeld wijsvingertje tussen het woud aan rimpels op haar voorhoofd te duwen. En ja hoor, eenmaal voorbij gaat meneertje meteen ook naar rechts…. I rest my case.

Overigens dacht ik toen ik de uitdrukking Bumperkleven voor het eerst hoorde, een ander woord was voor borstvoeding.


Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
  

Van oorsprong is de Markt een plaats waar het hele dorp of de hele wijk zich wekelijks op verheugt en massaal heen gaat om elkaar te ontmoeten en goedkope, verse en originele producten te kopen. Om ambachtslieden aan het werk te zien en een dansje te wagen bij het gejammer van het hardwerkende draaiorgel.

kraampjeAls ik en mijn vrouw op vrijdagochtend samen vrij zijn, gaan we altijd naar de Markt, bewapend met een fietsmand en wat tassen, en voor één keer nam ik mijn kritische blik mee.

Wat me meteen opvalt is dat de marktkooplieden, die dat allang niet echt meer zijn want zo’n beetje alle kramen horen bij een winkel of zelfs webshop, absurd vroeg beginnen en god weet waarom. De doorsnee Markt-bezoeker is werkeloos, bejaard, dakloos, toerist of heeft een vrije dag en zouden dus allemaal gewoon op dit tijdstip nog thuis op bed kunnen liggen (behalve de daklozen natuurlijk).

Zo’n praatgrage knopen, ritsen en afzichtelijke stoffen verkopende Rotterdammer vertelt iemand dat zijn artikelen en nog veel meer dan dat hij bij heeft, ook in zijn webshop te koop zijn en gratis bezorgd worden. Als ik hem zeg dat het nogal raar is om tegen iemand die vroeg is opgestaan, naar de stad gefietst is en op jacht is naar een leuk –exclusief- marktitempje, niet wil horen dat hij voor Jan L. deze trip achter de rug heeft. Dat hij een luie, mooi weer marktkoopman is.

Over lui gesproken, iets verder staan 2 corpulente grijsaards irritant te schudden met zo’n koper centenbakje. De zelfingenomen en ongeïnteresseerde blikken weerhouden mij er altijd van om ze belonen voor het vreselijke geluid van die bakjes, laat staan voor de onregelmatige herrie van hun draaiorgel. Ook al vals sentiment, die luilakken draaien allang niet meer zelf aan dat automatische ding en dat is goed aan ze te zien. Ik fop ze altijd, vind ik leuk. Loop ik op ze af, haal mijn portemonnee uit mijn zak en pak een euro. Ik knik vriendelijk en loop stoïcijns door met de euro tussen mijn duim en wijsvinger, om hem 5 meter verder weer terug te stoppen. Eerst werken, dan verdienen. Een stekker in een orgel stoppen kan iedereen. Zelfde geld voor die zielig kijkende daklozenkrantverkoper. Iedereen triest aankijken, beetje jammeren in een vreemde taal en een uur later zie ik ze een met koffie en luxe broodje een bistro uitlopen en in een auto stappen. Niet zielig genoeg lijkt me. Try harder!

Op naar de kaasboer, die ziet er nog steeds authentiek uit. Kaas van Koos, staat er op zijn kraam. Gadver. Roept bij mij louter de vraag op waar Koos zijn kaas vandaan haalt en ik walg bij de gedachte om hier iets te kopen.

Mijn neus waarschuwt mij dat ik aangekomen ben bij de visboer. Ik heb altijd geleerd dat vis niet mag stinken, maar kan me toch ook niet voorstellen dat dit de lijflucht is van de goedlachse, met rode koontjes uitgedoste visboer. Zou het dan toch door die “verse” vis komen? Er liggen soorten bij waarvan ik zeker weet dat die in de verste verte niet voorkomen in Nederland, of zelfs in Europa. Géén echte japanse roodbaars maar gewoon gefokt in een fabriek, dus niks exclusiefs maar gewoon Euroshopper.

Lekker, iemand met koffie en chocomel! Of ik 2 bakjes koffie mag? Nee, dat is alleen voor de marktkoopmannen. Dreinend als een klein kind foeter ik dat ik op de markt ben, ik iets koop en een man ben, maar dit brengt de marktober niet op ander gedachten.

Voor ik afsluit bij de enorme groentekraam, eerst nog even naar een kraam met jurkjes, bedrukte shirts en sweaters, onderbroeken en accessoires. Mocht ik ooit mijn intrek nemen op een woonwagenkamp, dan plunder ik deze kraam om moeiteloos te infiltreren. De bijbehorende vrouw, een kruising tussen Majoor Boszhart, ma Flodder en Mien Dobbelsteen, roept met een papegaaienstem “Alles moet weg”. Ik zeg: “Jij eerst!”.

Oeps, mis ik bijna de stoffenkraam. Onwijs veel rollen stof, zorgvuldig gestapeld en op kleur gelegd. Hier zit zichtbaar veel werk in, maar wordt een beetje duizelig van al die patroontjes, ruitjes, felle kleuren en bizarre combinaties. Zo duizelig, dat ik denk dat er hele lappen stof voorbij lopen. Gelukkig zie ik net voor ik zo’n lap wil pakken en terug geven aan de stoffenboer, dat er schoentjes onder aan zitten en neem een gedeeltelijk verborgen gezicht waar. Net op tijd.

Even nog wat groente en fruit kopen. Het duurt even voor ik aan de beurt ben, ik weiger zomaar in het luchtledige te roepen wat ik wil, wat ik om me heen wel zie en hoor. Ben toch minder assertief dan ik dacht. Hier geldt het recht van de sterkste, een gevecht om eerder aan de beurt te zijn dan de rest.

Ik begin met een pond sperziebonen. Of het iets meer mag zijn? Nee mevrouw, dan had ik wel “Mag ik iets meer dan een pond sperziebonen” gezegd. Chagrijnige blik als antwoord. Of ik anders nog iets wil. Ik zie netjes van 20 mandarijnen, en vraag om 23 mandarijnen. Blijkt niet te kunnen. Klant is geen koning meer tegenwoordig.

Als we na een uurtje rondlopen alles hebben wat we nodig hebben, betrap ik mezelf weer op een weemoedige gedachte:

“Op de Markt is je Gulden een Daalder waard”

Zou deze spreuk nog in de inburgeringscursus zitten? Maar in ieder geval weer een bevestiging zijn dat ik ouder wordt.

What the fuck is een Gulden en een Daalder papa?

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

"Inloper van het AD(H)D Cafe Breda schrijft boek"

Jody Hens, een trouwe "inloper" van het AD(H)D Cafe Breda, heeft een boek geschreven! Het boek is voor kinderen met adhd/autisme. Het gaat over een zwarte piet met adhd/autisme. Het boek gaat in d...

IMPULS MAGAZINE Hét tijdschrift voor volwassenen met AD(H)D

Onlosmakelijk verbonden aan Vereniging Impuls is ons kwartaalblad: IMPULS MAGAZINE ...

Gebruiksaanwijzing ADHD Partner

Gebruiksaanwijzing: ADHD Partner Zo maar een zondagmiddag.. Is jouw partner gediagnosticeerd met ADHD? Gefeliciteerd! Je hebt een bijzonder exemplaar aan de haak geslagen! Wees er op voorbereid dat...

Medicijnen mee op vakantie

  Veel vakantiegangers per ongeluk drugssmokkelaars 18 mei 2015 om 09:45 door Tjerk de Vries Veel vakantiegangers gaan onwetend als drugssmokkelaar de grens over en kunnen daardoor in fikse...

Uitbreiding bestuur AD(H)D café Breda

Beste bezoekers van AD(H)D-café Breda. Hierbij willen wij jullie meedelen dat per 1 maart Anna Maria ten Brink ons bestuur is komen versterken.Anna Maria was in het verleden vaste bezoeker van...

PERSBERICHT: Dexamfetamine

Afkomstig van: Actiegroep Dure D€x? Niet zo Flex! en Vereniging Impuls & Woortblind Vereniging voor mensen met ADHD krijgt Hoorzitting vaste Tweede Kamercommissie voor VWS.Op 1 juni gaat de vaste...

PERSBERICHT: Antwoord van de minister over Dexamfetamine

Volgens de berekeningen van de minister: KOSTEN: per Dexamfetamine gebruiker: € 93,- per maand (op basis van 3 tabletten van 5 mg/dag). 21.000 gebruikers: € 1,9 miljoen euro.  REALITEI...

Oproep voor onderzoek ADD/ADHD

Op 13 en 20 september vinden er 2 groepsinterviews (focusgroepen) plaats, waarvan we er eentje willen vullen met mensen met ADD en eentje met ADHD.Het zal gaan over de ervaring met geboden zorg, wat...

Regels voor collegiaal doorleveren medicatie versoepeld

In een circulaire op 22 augustus is de doorlevering van medicatie versoepeld. Een merkwaardige ontwikkeling na de hele strijd met Schippers om de doorgeleverde Dex te bijven krijgen, maar dat kan voor...

Gedicht: Mijn partner heeft ADHD

Ik heb een partner met ADHDEn eerlijk gezegd zit ik er niet meeGoed, het is hollen, vliegen, vallen en rennenMaar ik begin er steeds meer aan te wennen Het maakt ook helemaal niet uit wat je wel hebt...

AD(H)D Café Breda op zoek naar nieuwe thema's

Hallo allemaal,In september start het nieuwe seizoen van AD(H)D-café Breda. Daarvoor zijn wij op zoek naar nieuwe thema's en naar mensen die zelf iets willen vertellen over een thema waar ze zich in...

Afscheid Anna Maria

Beste lotgenoten/bezoekers van het AD(H)D-cafe Breda,Na enkele jaren het AD(H)D-cafe Breda mede te hebben georganiseerd leg ik deze taak nu neer om gezondheidsredenen. Ik heb t.g.v. meerdere...

 • "Inloper van het AD(H)D Cafe Breda schrijft boek"

  maandag, 20 juni 2011 18:56
 • IMPULS MAGAZINE Hét tijdschrift voor volwassenen met AD(H)D

  woensdag, 20 maart 2013 03:30
 • Gebruiksaanwijzing ADHD Partner

  vrijdag, 10 januari 2014 19:47
 • Impuls en Woortblind samen verder als Impuls & Woortblind!

  donderdag, 05 februari 2015 13:23
 • Medicijnen mee op vakantie

  dinsdag, 19 mei 2015 12:21
 • Netwerk volwassenen met Dyslexie

  woensdag, 16 december 2015 01:18
 • Uitbreiding bestuur AD(H)D café Breda

  woensdag, 06 april 2016 21:51
 • PERSBERICHT: Dexamfetamine

  woensdag, 20 april 2016 13:55
 • PERSBERICHT: Antwoord van de minister over Dexamfetamine

  zondag, 24 april 2016 12:49
 • Oproep voor onderzoek ADD/ADHD

  dinsdag, 06 september 2016 10:53
 • Regels voor collegiaal doorleveren medicatie versoepeld

  woensdag, 14 september 2016 16:21
 • Gedicht: Mijn partner heeft ADHD

  dinsdag, 22 november 2016 16:39
 • AD(H)D Café Breda op zoek naar nieuwe thema's

  vrijdag, 30 juni 2017 00:48
 • Afscheid Anna Maria

  maandag, 06 november 2017 11:55